На българските депутати хич не им е лесно. Те работят под огромен натиск

...
На българските депутати хич не им е лесно. Те работят под огромен натиск
Коментари Харесай

Горките депутати - натискат ги отвсякъде

На българските депутати хич не им е елементарно. Те работят под голям напън и каквото и да създадат, все има недоволни. Еврокомисията ги натиска напрекъснато да одобряват закони, отговарящи на европейското право. Бизнесът упорства за уредба, която да задава рамката на честната конкуренция и да понижи бюрокрацията. Приятелските кръгове напират за закони, уреждащи частните им ползи. Премиерът спуска инструкции кое да се гласоподава и кое не.

Как да угодят клетите народни представители на всички? Пишат, поправят, одобряват и пак поправят. И все има недоволни. И тъй като най-силни са " нашите хора ", а не публичният интерес, някак незабелязано Народното събрание

 

се трансформира в манифактура за закони еднодневки,

 

които непрестанно се връщат за промени - съгласно това от кое място е най-силен натискът. 

Красноречив пример е Законът за горивата. Той бе въодушевен от едрия петролен бизнес и за да не се " губи време " с публичния разисквания, бе импортиран в Народното събрание по бързата писта - с подписите на неколцина депутати, поддържащи положителни връзки с " ЛУКойл " и другите огромни. Законът бе искрено лобистки и провокира голямото неодобрение на по-дребните играчи, само че и на разнообразни групи консуматори на горива като строителните компании и фермерите. Съпротивата тормози част от министрите и от депутатите. Опитвайки се да се придържат към правилото " И вълкът утолен, и агнето цяло ", народните представители одобриха закона с отсрочено деяние, като оставиха най-щекотливите въпроси да бъдат уредени с разпоредба.    

Ако някой има самообладание да прегледа работата на манифактурата с надпис " Съединението прави силата " в последните пет години примерно, елементарно ще се убеди, че законотворците са доста работливи, само че най-много тъй като

 

се стараят да угодят на " обръчите " от компании

 

или тъй като " Брюксел по този начин желае ". А за " експертизата " на тези, които пишат законите, и още повече на тези, които ги одобряват, няма смисъл да се разяснява.

Жертвите на некачественото и непрекъснато изменящо се законодателство към този момент нямат нито нерви, нито самообладание и все по-често и по-смело въстават против парламентарния брак, като употребяват и силата на обществените мрежи, и живия митинг.

И тъй като всичко се прави в 12 без 5, депутатите ползват правилника за работата на Народното събрание както си желаят. Така се роди практиката нормативна уредба да се приема на първо и второ четене в границите на седмица. Или целеустремено да се отсрочи действието на противоречив закон с удължение на периодите в наредбите към него, до момента в който се вземат поради всички мнения на засегнатите лица. Нещо, което е трябвало наложително да се направи още преди законопроектът да стартира да се гледа в пленарната зала. На няколко пъти станахме свидетели на

 

ремонти в закони, които още не са влезнали в действие

 

Любим прийом на народните представители обаче стана вмъкването на значими законови промени в преходните и заключителни разпореждания на напълно отвлечени други закони. При това на второто им четене, с цел да няма време за мнения и разисквания на засегнатите страни.

Точно поради това все повече предприемачи съществено се замислят дали да не назначат специфичен човек или цялостен отдел даже, който единствено да внимава какви проектозакони пишат министрите и депутатите, какво се качва на портала за публични разисквания, какво минава през Министерския съвет, в какъв тип влиза планът в Народното събрание, какво дописват и пренаписват парламентарните комисии, какъв вид на закона се приема на първо четене, какво става на второ и какво излиза в последна сметка в " Държавен вестник ". И дали единствено след месец няма да се появи нова промяна на закона, скрита в преходните и заключителните разпореждания на някой напълно различен закон. Иначе току-виж са пропуснали някоя наредба, която

 

с изключение на санкции може да коства и съществуването на бизнеса

 

Неприятно е и в случай че не схванеш в точния момент, че експресната корекция в действителност взема решение казуса ти. 

Последният свеж образец бе удължаването на периода за правенето на специфичните правилници с ограничения за попречване на прането на пари, които хиляди компании, неправителствени организации и свободни професии трябваше да предадат до 12 май в ДАНС. Кой разбра, че на процедура се отстрани условието тези правилници изобщо да се показват в организацията? Това облекчение в закона за ограниченията против прането на пари се появи в нищо непредвещаващия сходна промяна закон за оръжията, гласуван преди Великден от Народното събрание.

Депутатите обаче нямаха избор - дни преди крайната дата самата ДАНС не бе подготвена с инструкциите към бизнеса по какъв начин се пишат тези правилници, какви опасности да разпознават и включат в тях. А за какво не е подготвена ДАНС? Защото несъмнено към момента чете десетките хиляди проекти за образования по какъв начин се разпознават мръсни пари, които компании, общини, фондации, политически партии, спортни клубове и даже детски градини трябваше да предадат на звеното й за финансовото разузнаване през февруари. Ненужна бумащина, защото повече от ясно е, че тези образования са чиста условност. Всъщност и писането на правила за попречване на мръсните пари е безсмислено упражнение,

 

целесъобразно с евродирективи, зле преписани от Народното събрание

 

На правилото " проба-грешка " ремонтите на признатия преди година Закон за ограниченията против прането на пари следват един след различен. В началото на годината бе преправен срокът за обявление на истинските притежатели на фирмите - от 1 февруари на 31 май. И този път отсрочката бе дадена, тъй като страната не бе подготвена да одобри и обработи прииждащите заявления. Само преди дни Народното събрание гласоподава мощно орязване на обсега на задължените да подават в Агенцията по вписванията заявления за действителните притежатели. Това ще се желае единствено от компаниите и организациите, които са благосъстоятелност на задгранични юридически лица. Първоначално се предвиждаше такива заявления да се подават от всяка компания, която е притежавана от друга компания. Управляващите въпреки всичко се усетиха, че до физическия притежател на записаните в България компании и организации може да се стигне и от данните в БУЛСТАТ, Търговския указател или Регистъра на лицата с нестопанска цел и не е нужно това да се заявява - освен това всяка година. Отделен въпрос е дали законът ще работи или

 

просто имитира битка за бистрота

 

кой в действителност стои зад офшорките, които официално се водят притежатели на сдружения и фондации в България. Защото не е ясно по какъв начин и дали въобще ще се проверяват фактите, посочени в декларациите - да вземем за пример в случай че посоченият за собственик е на остров Аруба, Кайманите или в някое емирство.

В средата на предходната година значима корекция в Закона за земеделските земи, прокарана неусетно в преходните и заключителните разпореждания на различен закон - за рибарството и аквакултурите, подлуди земеделците. Уж с цел да пресекат измамите с площите, за които се дават евросубсидии, депутатите дадоха извънредно къс период за презаверка на всички контракти за аренда, и то по много усложнена процедура. Земеделците заплашиха с митинги, тъй като видяха действителна заплаха да не съумеят в период и договорите им да бъдат анулирани. В законовата промяна те видяха лобиране в интерес на едрите фермери, които желаят да си преразпределят " освободените " ниви. Депутатите се стреснаха и удължиха срока.

Още по-скандален е казусът, когато при второ четене на скучни поправки в Закона за посевния и посадъчния материал ГЕРБ, патриотите и " Воля " промушиха в преходните и заключителните му разпореждания промени в Закона за запазване на земеделската земя, улесняващи безконтролното застрояване на Черноморското крайбрежие. Измененията засягат начина, по който се трансформира предназначението на аграрни имоти. При първия опит да се прокарат тези промени след митинги на природозащитници те бяха оттеглени. Но мнозинството направи нова маневра и съумя да ги наложи.  

А какъв брой по-добре щеше да е за всички, в това число и за самите депутати, в случай че следваха единствено и само публичния интерес.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР